Macera ve Doğaseverlerin Cenneti MALEZYA

Çok eski zamanlardan bu yana, Malezya’nın doğal zenginliklerinden ve insanlarının nezaketinden etkilenen maceracılar ve gezginler, bu topraklara ayak basmaktadır. 
Bugün Malezya, tüm dünyada, doğa merkezli aktivite ve eko turizm konusunda en önemli destinasyonlardan biri olarak gösterilmektedir.  Değişik dağ bölgelerinde White water rafting ve jungle trekking yapmaktan, sakin sularda dalıştan, parasailing aktivitelerine kadar birçok aktiviteyi gerçekleştirebilirsiniz. 
Malezya’nın 329,758 kilometre karelik toprak alanının yarısından fazlası tropikal yağmur ormanları  ve onların barındırdığı egzotik ve soyu tükenme tehlikesi altındaki birçok bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yapar. Sadece Kinabalu dağında bulunan ender bitki türlerinden, Mulu mağaraları gibi ender rastlanan doğal güzellikler de bu hazinelerin içerisindedir. Hatta 130 milyon yıllık yaşı ile dünyanın en eski yağmur ormanları da yine Milli Park adı altında bu topraklardadır. 
Ülke, uluslararası doğa odaklı yarışmalar için de aranan bir yer olmaya başlamıştır. Hatta maceraya odaklı uluslararası realite şovlar ve filmler de kendileri için en iyi olanı Malezya’da bulmuşlardır. 
Macera ve doğa burada, Malezya Tropikal Krallığında buluşmuştur.

TABİATIN ÇEŞİTLİLİĞİ

Bataklık mangroveları, uzayan nehir havzaları, yağmur ormanları ve tepeleri birbirine yürüyüş mesafesi kadar yakın bulunan tabiat çeşitliliği sunar. Her birinin kendi ekosistemi ve vahşi doğası bulunmaktadır. 
Gelgit akıntılı mangrove ormanları kıyı erozyonunu önleyen önemli bir tampon oluşturmakla birlikte, aynı zamanda çeşitli balık ve deniz canlısı için koruyucu bir üreme ve büyüme alanı görevini de görür.
Yarımada Malezya’nın birçok yerinde, ama özellikle batı kıyıları ile
Sabah ve Sarawak eyaletlerinde mangrove ormanlarına rastlanır. Kuala Selangor’daki Nature Park’taki gibi örneklerde ziyaretçilerin rahatı ve güvenliği için yürüme yolları oluşturulmuştur. 
En genel rastlanan yağmur ormanı türü ise Dipterocarp ormanlardır. Doğanın en karmaşık ekosistemlerinden biri olan bu ormanlarda küçük likenlerden egzotik palmiyelere, yerden 50 metre yukarıya uzayan dev ağaçlara kadar binlerce bitki türü bulunmaktadır. Her birinin orman içerisinde farklı bir görevi bulunur.
Tepelere ve dağ yamaçlarına çıkıldıkça, orman ortamı yerini alır ve daha serin bir hava eşliğinde muhteşem yürüyüşlerin yapılabileceği seyre doyum olmayan bir manzara ortaya çıkar. 
Sık orman yürüyüşleri bir saatten başlar ve kamp kurma aktivitesi ile birleşince istenildiği kadar gece devam eder. Yarımada Malezya’da yürüyüşler için en uygun zaman “kuru sezon” olarak bilinen, yağışların azaldığı Mart – Eylül arası dönemdir.
 Sabah ve Sarawak bölgelerinde “ıslak sezon” Temmuz – Ekim arasındadır.

Birçok bölgede sık orman yürüyüşleri nehir gezileri gibi diğer ilgi çekici aktiviteler ile birleştirilebilir.

Yazıcıdan Çıktı Al